Ce se intampla la Atelierele de Scari interioare balansate din Richis, “dirijate” de Christian Rummel, calfa calatoare din Germania

 Greu de uitat vara 2020… A noastra (Dan & Aura) a fost despre bombardamentul pandemic cu stiri de toate soiurile intr-o lume a falsului si adevarului direct proportionate, suspiciune, temeri, repunerea increderii pe ON, uitare-de-noi in nisiposul si lichidul Sfantul Gheorghe (Delta Dunarii), dar si despre ATELIERELE de scari interioare de lemn de la Richis. Geniale sub mai multe aspecte.

Inainte sa iti spunem pe nerasuflate povestea celor trei ateliere la care am participat anul asta, e musai sa mentionam ca urmatoarele workshopuri sunt deschise oricarui tamplar din tara, fie el / ea abia la inceput de drum sau experimentat(a) nevoie mare. Daca virusoidele vremuri ne lasa sa ne exprimam liber fara pistol la tampla. Exageram un pic, ca putem… 🙂 

Contextul e o poveste interesanta. Christian Rummel, calfa calatoare din Germania stabilit in Romania, recoaguleaza breasla tamplarilor de scari de lemn, exact cum era in trecutul transilvanean  si exact cum inca e la ei in Germania. Adica dincolo de activitatile individuale ale tamplarilor, el incearca, din initiativa proprie, sa creeze o comunitate pe bune. Un lucru esential, daca e sa ne intrebati pe noi, pentru orice meserie, orice om. Nu doar din nevoia de apartenenta (nevoie clara), ci si din nevoia de schimb de informatii si experienta. 

Ceea ce s-a dovedit un lucru cert si la Richis, jud Mures, in cadrul workshop-urilor de scari balansate din proiectul personal a lui Christian Rummel, Atelierele de Scari, care in curand va capata si o platforma online, care aduce laolalta tamplarii de scari de lemn din Transilvania si restul tarii, pas cu pas.  

 

Am ajuns prima oara la Richis in 13 martie, fix inainte de carantinare. Un sat tipic transilvanean intre coline, cu porti gigante la case, situat intre Medias, Sighisoara, Biertan si Sibiu. Cam acolo. La comanda GPS-ului oprim masina in fata unei porti verzi uriase, pe care scrie negru pe alb SIEBENBUERGEN RESTAURIERUNGEN. Ne intampina mereu-veselul si energicul Christian Rummel, calfa calatoare de etnie germana, iubitor de cafea (de aici energia?), stabilit de vreo 10 ani in Romania. Aici la Richis e atelierul si locul de joaca pentru ateliere de scari de lemn.

E martie si el urmeaza sa tina primul atelierul de scari balansate pentru tamplarii din Sibiu si Medias, un atelier de care auzeam pentru prima data, in Romania invecinata mie. 

Merg inapoi in timp, oare cum am aflat de atelier? Comunitatea, asta e! Pe Christian l-am intalnit la Biertan in multime, la un festival de rock. In putin timp prindeam cordonul ombilical cu cel care urma sa-mi fie mentor. Omu’ lucreaza de la 16 ani in tamplarie profesionala, a calatorit in Europa si America Latina pentru lucrari de tamplarie si dulgherie. Stie ce face. Pentru scari foloseste softuri ca BIM, si manuieste expert-level releveu 3D, export .dxf, CAD, productie CNC, etc. (Dan, Atelier Good Wood)

Primul workshop: scara de lemn la scara mica. Martie 2020.

Ne strangem cativa tamplari din zona, un architect: Christian Rummel, el guru, Dan Albu de la Atelier Good Wood (Sibiu), Alex Gradinaru de la Trua, Claudiu Sinescu (Medias), Adi Prisca (Richis). Invitat arhitect Domnica Visan din Brasov, si discutia despre colaborarea dintre arhitect si tamplarul de scari, rezistenta, soft comun, etc. 

Urmeaza 2 zile de practica pe branci, pauze de cafea, mic dejun cu lapte de capra de la tamplarul Claudiu Sinescu din Medias si pranzuri impreuna. 

Ziua 3. La final, noi, o echipa mica de tamplari din Sibiu si Medias ansamblam piesele in mai putin de 1 ora. Scara balansata la scara mica. Stateam in fata ei mirati si ne intrebam unde sa o priponim cu scop… Casuta de pitici, patut inaltat, cotet de lux… S-a ras bine. Clar trebuia sa incercam una in sistem real. 

A fost clar mai mult decat un workshop. S-a lucrat cot la cot, bine organizat, iar timpii cu tacamuri sau cescute de cafea dezlegat limbile legat de business-urile noastre, cum face ce facem, ce tehnica preferam, cum rezolvam x problema. Foarte fain! Oameni minunati. 

Al doilea workshop. Scara 1:1. Iulie 2020.

Christian ne reuneste. De data asta se anunta scara de lemn balansata 1:1, pe care la final de ziua-3 trebuie sa o ridicam si sa o fixam la casa lui Richis. The real shit!

Ziua 1. Ne strangem la cafea in casa Fundatiei Mihai Eminescu din Richis. Dan de la Atelier Good Wood din Sibiu, Alex de la Trua din Sibiu, Inas Al-Kilani gamer si marketer si tamplar de weekend (Sibiu), Rares Dudas Alexandru tamplar si om bun la toate din Richis. Se alatura si Andreea David fost arhitect, acum coregraf la TTBB TechnoFields, pentru reconectare cu vechiul domeniu si pentru ca era in zona. Totul curge informal si natural aici in Richis.

Christian Rummel incepe joaca cu proiectarea. Teorie un pic, apoi hands on. La final scoatem capul din vizuina, si dam o tura prin atelier cu Adi Prisca, ucenicul lui Rummel, sa pregatim pentru maine locul de joaca. Intre timp plotterul lui Rummel scoate de zor sabloanele. Apare si Claudiu Sinescu, tamplar scolit in lumea unui batran tamplar elvetian. 

Intre timp Aura de la Atelier Good Wood, asistent ocazional aka holoangar modest, bucatar la workshopuri si videograf incepator trage primele cadre si pregateste un video al intamplarii.  Si pranzul unguresc… intre sesiunile de shooting. In Romania documentarist-bucatar e un post decent.

Ziua 2. Bem cafeaua afara, la masa de lemn ca la bunici… Radem pe stomacul gol si povestim de toate. Claudiu Sinescu de la Medias face cinste cu lapte de capra calitate africana, sau asa ceva… Povestim de tehnici, de apucaturi, de solutii, de noi. 

Team building si munca pe branci. Si ridicarea scarii in 3 ore. Uau! Merita experienta cu varf si indesat. 

Workshop nr. 3. Alta scara, alte ponturi.

Christian Rummel apare cu energia tipica si zambetul harnic sporit de cafea, si ne strecoara surpriza zilei: “Facem si vanguri curbate”. Pana una alta back to mini-scara 1:2 pentru… Hmmm, inca nu ne-am decis cu ce maritam mostrele de scari balansate care se nasc din atelierele astea. 🙂 

Luam micul dejun, cafelim si impartasim povesti. Apare Csaba de la Sovata, Ovidiu de la Masara din Blaj. Super oameni! Autentici si sinceri, pragmatici si inspirati. Si 2 invitati pentru sesiunea de dimineata, de teorie… Levente Kacso de la Rothoblaas Romania si Werner Seeger de la WSQR Romania. Un pic de pragmatism si fiolosofie inainte de pranz. Apoi intram in atelier impreuna. 

Intre timp Aura merge dupa drill-ul ei: trage cadre si fuge in bucatarie sa pregateasca pranzul. 

Pe meniul celor 2 zile: 

-Creare unei retea de producatori de scari din lemn

-Management de calitate, certificare si audit cu Werner 

-Furnizori de uleiuri, lacuri, adesivi si piese de asamblare

-Marketing, consultanta clienti, vanzare profesionala

-releveu 3D, export .dxf, CAD, productie CNC, posibilitati prin BIM si optimizarea proceselor

-Coordonare intre Arhitect, proiectant, client, firma de executare si firmele care fac parte din proiect

– Realizarea unei machete de scara 1:2

– Detalii legate de productie si tehnologii de eficientizare a executiei cu utilaje de baza.

Concluzii pentru tine…

1. Daca ai nevoie de specialist pentru construirea unei scari de lemn, Atelier Good Wood te poate ajuta. Contacteaza-ne aici pe site sau pe Facebook. Daca nu esti din zona Sibiului, te putem ajuta cu o recomandare…  

2. Daca vrei sa participi la urmatorul workshop de scari interioare si sa faci parte din breasla scararilor, care in curand va avea propria platforma online colectiva, scrie-i lui Christian Rummel de la SR Proiectare.