Fie ca e vorba de un apartament la casa, duplex, sau casa individuala, amenajarea interioara a unei case noi e ca o scoala de vara. Sa fim seriosi, se poate intinde pe 4-20 de anotimpuri daca bugetul te strange ca o manusa cu o marime mai mica.
Le iei pe rand, te documentezi. Afli ca 40 de prize de calitate te costa mai mult decat o vacanta low-budget prin Europa. Respiri adanc, n-ai incotro. Nu te asteptai, nimeni nu se asteapta. Pui pe lista cheltuielile serioase mobila, scara interioara de lemn, parchetul, gresia, nu iei in calcul puzderia de “accesorii” si feronerie care cumulate… pfff. Dar, ai gadgeturi si nu speli pe mai rufele la rau, nu-ti plac scanteile decat la artificii, deci alegi calitatea si o drumetie prin zona.
Si asta e valabil pentru prize si restul. De ce? Nu merita sa investesti de mai multe ori in aceleasi lucruri doar pentru ca ai facut rabat la calitate. Remedierea e costisitoare. Printeaza asta pe tricoul de santier.
Bun, urmeaza parchet, gresie, si o sa stai o vreme cu scara de beton gri si rece si neacoperita, pana cand te hotarasti sa te muti. Sau poate deja locuiesti in noua casa si praful de pe scara de beton iti e familiar ca unei machioze la teatru japonez. Intr-o zi esti sufiecient de incapatanat(a) incat te horatarsti sa incepi lucrarile.
Intrebarea cheie e ce scara de lemn alegi. Care sunt pasii? Ce stil de scara, si mai ales ce executant. Sa incepi pe Pinterest sau sa ceri consiliere? Cum evaluezi experienta mesterului si ce sa pui sub binoclu in evaluarea ofertei ca sa eviti riscuri de durabilitate sau aspect?
Sa usuram traseul. Iata lista noastra de red flags adunate din popor (cunoscuti patiti). E exact ce bifeaza si clientii Atelier Good Wood cand ne aleg. Discutam de modestie intr-un alt articol. 😉 Si de pasii de facut inaintea solicitarii unei oferte intr-un articol viitor.
La ce sa fii atent(a) cand urmeaza sa plachezi scara sau sa faci o scara pe structura de lemn?
1. Semne de intrebare pe care le ridica un pret mic comparativ cu restul ofertelor primite
Exista o marja de preturi pe piata pentru o scara interioara de lemn, datorita diferentelor de la mester la mester. Daca soliciti mai multe oferte si o sa compari portofoliile expertilor, o sa intelegi scara valorii si o sa poti asocia cu pretul oferit. In general mesterii cu experienta aleg materiale superioare si sunt constienti de calitatea executiei si a finisajelor lor.
Cea mai ieftina oferta e posibil sa aiba o doza mare de lipsa de realism a cuiva incepator care doreste sa se afirme. Dar in egala masura poate ascunde ilegalitati. Sau costul scazut al unor materiale inferioare. Recenziile si recomandarile merita luate in calcul.
2. Ce consiliere primesti?
Daca esti la prima scara de lemn din istoria ta personala sfatul expertului o sa conteze enorm nu doar in alegerea materialor, ci si in design si finisaje. Un brainstorming cu un tamplar care are si background in design e un plus pe care-l primesti de obicei implicit sau gratuit.
Ar fi de dorit ca stilul scarii sa fie integrat in contextul casei pentru un spatiu coeziv. Ai prins ideea. Vorbim aici de nuanta si forma.
In plus consilierea poate presupune si proiectare 3D, randare, schite care simuleaza proiectul final. Mai ales daca imaginatia nu e punctul tau forte. Include in planificare, mai ales daca mesterul (ca si Atelier Good Wood) nu are costuri extra pentru un astfel de serviciu.
3. Comunicarea defectuoasa poate duce la erori si orori
Un mester eficient petrece suficient de mult timp sa puna toate detaliile la punct incat expresii de genul “nu asta am dorit” sa fie doar replici de filme. O comunicare in detaliu implica sa ti se explice, sa se primeasca validarea ta. Insa aici e vorba de o calitate umana deja. Rabdarea si interesul de a fi pe aceeasi lungime de unda. Nu orice mester va raspunde unor astfel de asteptari, Atelier Good Wood insa sigur da.
4. Cere detalii despre materiale
Esential! Evita esentele moi, ca sa nu iei mulaje de tocuri ale tuturor doamnelor invitate la revelion. Esente tari. DA. E uscat lemnul? Cine e furnizorul? Ce garantie prezinta furnizorul? De ce sa aleg fag? De ce stejar? Cu lamela continua? Exista calitati diferite. Poate te intereseaza stejar lamela continua cu noduri rustice. Doar ca sa spargem gheata discutiei.
5. Ce garantie primesti?
Intr-un contract pentru executarea unei scari de lemn ar trebui sa existe stipulata o perioada de garantie. Ce se intampla daca exista vicii ascunse fara rea intentie? Cine remediaza, cat de repede?
Intreaba-ti mesterul daca se ocupa si de mentenanta peste ani. Da, lemnul e durabil, dar e posibil sa doresti un facelift al scarii de lemn. Sau poate un nou aspect.
6. Cere detalii despre modul de montare
Cu ce se lipeste treapta. Cum si unde se incheie treapta.
Unde si cum se monteaza plinta? Cum va arata plinta? Esential! Pentru ca poate fi comic si hidos pentru privitor, si deziluzionant pentru platitorul lucrarii daca nu exista tehnica si estetica. Cert e ca am fost solicitati sa remediem plinte aruncate din avion, asezate intr-o ordine spontana dupa instructiunile de la sah, sau fluierate in cuiute dupa o reteta de pantofar. Not OK!
7. Cere detalii despre finisaje
Finisajele sunt la fel de importante ca si restul aspectelor la o scara de lemn. Atelier Good Wood de exemplu, propune ulei natural pentru toxicitate zero in incapere. Dar, putem discuta si alte aspecte care te intereseaza. Lac, transparenta, culori, compatibilitate intre lacuri, tipuri de lacuri, plusuri si minusuri pe termen scurt si lung. Daca nu se ia in calcul instructiunile pentru tipuri de lac diferit, poti compromite lemnul.
8. Respectarea standardele de siguranta
Incepem cu balustrada, care este un element de siguranta ce nu trebuie neglijat. Asigura-te ca cel care realizeza lucrarea cunoaste normele de siguranta in domeniu; de exemplu distanta necesara intre balustrii care nu pune in pericol un copil.
Stabilitatea balustradei, modul / sistemul de ancorare, acestea sunt aspecte care intr-o seara de dans nebun in zona, pot cauza un accident. Am patit-o chiar pe pielea noastra cu o astfel de balustrada “decorativa”, intr-un camping. Lipsa de responsabilitate a celui care a executat (nu cel care a comandat o ineptie din zgarcenie si lipsa de responsabilitate), sfideaza siguranta unei persoane pe motive pecuniare. E o gluma foarte proasta.
9. Proiectarea unei scari pe structura de lemn nu e moft
In cazul unei scari pe structura este nevoie de o proiectare specifica care sa asigure folosirea scarii in parametri normali si in siguranta (inaltimea treptelor, unghiul scarii, distanta pana la tavan, etc).
10. Scartaie?
Unii agreeaza un scartait discret de lemn, altii vor o scara de lemn perfect silentioasa. Insa acest aspect nu e luat in calcul si discutat de multi parteneri de proiect. Poate fi controlat acest aspect? Absolut!
Exista metode omologate si creative care pot pune pe mute o scara interioara de lemn, incat nimeni nu va stii cat de tarziu ai ajuns seara in pat. 🙂
11. Nu refuza o oferta buna din start
Compara portofoliile celor care au ofertat.
Negociaza ce aspecte pot fi modificate pentru a reduce din costuri, fara a compromite calitatea. De exemplu, renunta la stejar calitatea 1 si aleg calitatea 2, sau fag. Nu investesc in lacuri scumpe daca uleiul e aspectuos si sanatos, implica un cost de timp mai mic.
Nu alege ceva ce iti displace din start, doar “ca sa fie facut”. Ani de zile vei pasi si vei stramba din nas.
CONCLUZII?
- In final este mai “ieftin” sa alegi in cunostinta de cauza. Deci bifeaza toate punctele in interviul de ofertare. Intreaba, intreaba, noteaza.
- Intreaba de materiale, finisaj, montaj ca sa intelegi durabilitatea, siguranta, aspectul proiectului de scara.
- Compara portofoliile.
- Cantareste ofertele si negociaza cu tine intai. Apoi indrazneste si negociaza cu mesterul agreat. Cautati impreuna formule potrivite, vino cu solicitarea de reducerea a costurilor daca bugetul e o piedica, fa propuneri.